Rednose Reindeers - Finnish Air Foce - VirtuaaliLentoLaivue Icebreakers 1994-2004

Rednose Reindeers - Finnish Air Foce - VirtuaaliLentoLaivue Icebreakers

1994 - 2004
Now in virtual fighter command reserve

VLeLv Icebreakers - http://icebreakers.compart.fi

Virtual Flying Squadron Icebreakers, the oldest Finnish online flight simulator squadron, steps down at November/December 2004 after 10 years of operating in the online skies of various flight simulations. Our history spans from the original Rednose Reindeers squadron formed in 1994 and ends in 2004, after flying Air Warrior UK/US, Confirmed Kill, WarBirds I/II/III, World War II Online, IL-2/Forgotten Battles and even a bit of Aces High.

Reason for moving the squaron into virtual fighter command reserve is lack of activity in squadron level and especially lack of necessary time and energy on the commanding level, with no replacement CO available.

This is not the end, though. The traditions of the squadron are kept alive by the ex ICE pilots in different squadrons, and the Finnish Virtual Pilots Association continues the work we started in promoting virtual combat aviation and the conventions ICE organized.

For us, this is not the end, but a restart, closing one book and opening the next one.

We thank all our past friends and foes. We'll see each other again, as members of other squadrons.

Jump directly to:
A pictorial peek at Icebreakers past
VirtuaaliLentoLaivue Icebreakers vetäytyy reserviin
Icebreakersin varhaishistoria
Icebreakersin historia - osa II
Jälkikirjoitus


A pictorial peek at Icebreakers past.

Pics in no order.

See also:

The t-shirt. In the shirt it just says, "The dweeb shall inherit the earth..."

Three different takes of the squadron logo, until the term "VirtuaaliLentoLaivue" was found. This is when the description of "virtual squadron" and whole "virtual flying" came into the Finnish language.


The days in high blue yonder

Images from ICE squadnights, operations and mixed EMC historial scenarios.

Squadnight 16.4.2000.

Squadnight 22.4.2001. The screaming jabos.

Article dated to 1997.

EMC 19

EMC 23

EMC 26

Squadnight 28.1.2001, duel.

2000

This field shall fall. 1999?

26.8.2001.


A fun old AAR

Squadnite 17.09.2000
Jabo competition results

Ju-52 missions:
Grendel 1, 0 captured
Lart 2, 1 captured
Kossu 2, 2 captured
Korva 1, 1 captured

Rough timetable:

0:00 roll f1, short strike at enemy port
captured f2
roll f4, captured f19
enemy port down
0:42 roll 21, captured 30
captured f7
captured f9
1:30 captured f8
enemy port down
hard opposition at 23 and 6, radars destroyed, new target.
rolled f4, smashed enemy attack.
rolled f4, captured 19
enemy port down
1:57 declared end of jabo competition.

All scores:

Grendel
bomber score: 1073,5 + 1 nocapture Ju52 = 1000.
true bomber score: 2073,5
jabo sorties: 9 bomber sorties 4
guns: 4 buildings: 7 = 11 targets
bombs ratio: 93

Ibon
bomber score: 407
jabo sorties: 9 bomber sorties 1
guns: 2 buildings: 3  = 5 targets
bombs ratio: 180

Korva
bomber score: 1937,3
jabo sorties: 11 bomber sorties 3
guns: 7 buildings: 6  = 13 targets
bombs ratio: 125

Lart
bomber score: 2180,2 + 1 nocapture Ju52 = 1000.
true bomber score: 3180,2
jabo sorties: 12 bomber sorties 5
guns: 6 buildings: 7 = 14 targets
bombs ratio: 108

Neck
bomber score: 1215,4
jabo sorties: 11 bomber sorties 0
guns: 4 buildings: 8  = 12 targets
bombs ratio: 159,40

Ok
bomber score: 2710
jabo sorties: 13 bomber sorties 2
guns: 8 buildings: 18 = 26 targets
bombs ratio: 108

Vman
bomber score: 596
Bonus of 33% points, toalling 149, as Visa had to leave 30 minutes
early.
jabo sorties: 7 bomber sorties 0
guns: 1 buildings: 3 = 4 targets
bombs ratio: 59

Mobo
bomber score 802.4:
jabo sorties: 6 bomber sorties 0
guns: 1 buildings: 6 = 7 targets
bombs ratio: 13.00

Kossu
bomber score: 2767
jabo sorties: ? bomber sorties ?
guns: ? buildings: ? =  targets ?
bombs ratio: ?

Bomber winner: Lart score: 3180
2nd: Ok score 2710
3rd: Kossu score 2767

Most targets destroyed: Ok 26 targets
2nd: Lart 14 targets
3rd: Korva 13 targets

Most sorties: Lart 17
2nd: Ok 15
3rd: Korva 14

Take note: Ok's score is somewhat unusual and cant be directly compared as he flew a bit "on his own", hitting non assigned targets. All Ju-52 flights gave 1000 points, whether or not they resulted in capture.

Conventions

CO Lark giving orders.

Sub-Urban Blitz 2000.

Again Lark giving orders, MM97.

MM98: Lart, Stubit, Lark, Zombie.

Sams, Neck, Vili, Cahill, Mouse, Iku.

Participants at MM97.

MM99.


VirtuaaliLentoLaivue Icebreakers vetäytyy reserviin

Vanhin suomalainen online-sotalentolaivue VLeLv Icebreakers vetäytyy reserviin. Toiminnan hiipuminen nollatasolle syksy/alkutalvi 2004 kuluessa johti aktiivilaivueen keskusteluun, jossa todettiin ettei käytännössä toimimattoman laivueen ylläpito ole enää järkevää.

Laivueen toiminnan hiipuminen on käytännössä useiden eri syiden summa, laiteteknisistä ongelmista lähtien, mutta pääsyyksi voitaneen laskea allekirjoittaneen "taisteluväsymys", jonka johdosta toiminnan ylläpitoon, johtamiseen ja kehittämiseen ei ole ollut enää pitkään aikaan vuosien takaista intomieltä. Verkkolentäminen on ollut enemmänkin satunnaista ja henkilökohtainen "romahdus" tuli, kun nettiroolipelaaminen valtasi sen ajan, minkä olen perinteisesti käyttänyt nettilentämiseen. Kyseessä on tavallaan loma tyystin erilaisen pelaamisen, mutta monella tapaa hyvin samankaltaisen pelaajayhteisön maailmassa. Ilmailutoiminta ei sinänsä ole allekirjoittaneellakaan mihinkään kadonnut ja olen koko ajan jatkanut ilmailuhistoriatoimintaa, artikkelien ja haastattelujen työstämistä, mutta nettilentäminen on katkolla.

Veturin puuttuminen laivueelta johti lopulta myös aktiviteetin laskuun nollatasolle, jolloin ainut järkevä päätös on siirtää laivue reserviin.

Icen vanhat sähköpostilistat ja muut "toiminnot" jatkavat edelleen, ja pilotit jatkavat lentämistään uusien tai vanhojen laivueiden riveissä.

Reservilaivueena ICE pysyttelee yhä tavallaan olemassaolon hermolla ja kenties mobilisoituu silloin tällöin erilaisiin lentotapahtumiin. Kenties jonain päivänä saattaa maan kamaralle pulpahtaa myös ICEn veteraanien kilta muistelemaan edellisen aikakauden tapahtumia ja osallistumaan tulevien polvien kokouksiin virtuaalilentoveteraaneina.

Kuten Lart aikoinaan totesi Icen kehityskeskustelussa, "eiköhän meistä jokainen jollain tavalla     hyödy Icebreakersin aktiiviaikoina hankituista taidoista ja kokemuksista, jos ei muuten, niin varmasti jokainen vähemmänkin viime vuosina lentäneistä hetken ruosteita ravisteltuaan osaa tarjota pelottavan vastuksen bittitaivaan junioreille. :-)"

Grendel, CO, ret.

Icebreakersin varhaishistoria

Larkin kirjoittama laivuehistoriikki on luettavissa täältä:
icebreakers.compart.fi/IceHistoryByLark.html

Lue artikkeli ennen kuin jatkat historiikin kakkososaan.


Icebreakersin historia - osa II

Lark jättäytyi laivueenkomentajan tehtävistä tarkemmin määrittelemättömänä ajankohtana ja laivue jäi joksikin aikaa tavallaan tuuliajolle, jatkaen toimintaansa vanhasta muistista ja kaavasta, sillä kukaan ei ollut halukas ottamaan uutta jopia vastaansa. Ajan mittaan tehtävä lähinnä ajautui Grendelille, jolle laivuetoverit erään laivueillan yhteydessä totesivat, "Gren, you're the CO".

Kaikeksi onneksi tämä aikakausi sattui hyvään saumaan, sillä aktiviteetti oli korkealla ja laivueessa oli hyvä meininki. Myös WarBirds II oli hyvässä kuosissa ja niin kotimainen kuin kansainvälinen nettilentäjäyhteisö kukoisti. Icebreakers jatkoi oman toimintamallinsa kehittämistä ja olikin aikansa tehokkaimpiin kuuluva rynnäköintilaivue, joka pärjäsi mallikkaasti myös ilmataistelutehtävissä.

Aikansa kutakin, kuitenkin. Simulaattorin kehitys alkoi tuntua junnaavalta tai olemattomalta. Erittäin voimakas aktiviteettipiikki tuli, kun WarBirdsiin tuli Axis vs Allies -kampanjajärjestelmä, eli vastakkain olivat liittoutuneiden ja akselivaltojen kalusto. Tämä voi peliin uutta verta, samoin kuin jossain vaiheessa tullut kenttien valloitus laskuvarjojoukoilla. Myös suomalaisten aktiivinen osallistuminen historiallisiin skenaarioihin piti kaikkien mielenkiintoa merkittävästi yllä.

Viite: EMC-taisteluraportteja

Paha kurki oli kuitenkin jo ilmassa ja tuli yllättävästä suunnasta. Sen nimi oli WarBirds III.

WarBirds II oli menettänyt paljon lumoaan ja väki oli paljolti lopettanut tai harventanut lentämistään. Laivueen vanha code, jäseneksi kutsutaan vain niitä jotka joku on tavannut livenä, rajoitti uusien pilottien rekrytointia ja aktiivien määrä oli laskussa. WarBirds III oli kuitenkin se, joka katkaisi kamelin selän. Uusi upea online-simulaattori - joka julkaistiin totaalisen keskeneräisenä. Vain World War II Online oli surkeampi esitys ilmestyessään. Kaikkein pahinta WarBirds III:ssa oli se, että sinne ei saatu pystyyn edes uutta laivuetta. Laivuejärjestelmä ei kerta kaikkiaan toiminut, joten vanhat deaktivoituneet pilotit, jotka halusivat palata kuvioihin eivät enää päässeet laivueeseen - sen paremmin kuin aktiivitkaan. Weppisivulla toimiva järjestelmä oli täysin epäonnistunut viritys ja johti lopulta siihen, että osa yritti lentää WarBirds III:sta, osa WB2:sta ja osa kyllästyi pelijulkaisijan hässlinkiin vihoviimeisen perusteellisesti.

Vuonna 2000 toiminta oli vielä kuitenkin erittäin voimakkaassa vauhdissa. Eräs takaisku kuitenkin tapahtui, joka muutti monien suhtautumista WarBirdsiin ja sen julkaisijaan erittäin karvaasti. Ironisesti tämä tapahtui vieläpä eurooppalaisten nettilentäjien vuositapaamisessa Hollannissa, EuroCon 2000:ssa. Lyhyesti ja ytimekkäästi tilanne oli seuraava: WarBirds III:een oli luvattu uudet laivuemerkinnät koneiden nokkaan, niin sanotut noseartit. Tämä oli aiheuttanut innoitusta myös laivueen riveissä, mutta hakaristin sisältävä tunnus oli herättänyt sisäisesti keskustelua - mahtaisiko mennä läpi. Tätä kysyttiin kohteliaasti ja vastaus oli tasoa no problem. Asia ok. Laivueen noseartista tehtiin useita versioita ja soveliain lähetettiin kustantajalle. Se hyväksyttiin ja lisättiin jo laivueiden listallekin kustantajan verkkosivuille. Kaikki hyvin. Sitten - kesken EuroConin huomattiinkin että logo on poistettu ja heti perään kustantajalta tuli viesti: jo kerran hyväksytty noseart olikin joutunut WarBirdsin tuottajan, Jay "****head" Divinen kynsiin, joka päätti että "tätä merkkiä ei minun simulaattorissani tulla koskaan näkemään." End of discussion. Kuten voi kuvitella reaktiot olivat lämpimäiset. Muutama laivueen jäsen laittoi siltä istumalta WarBirds-tunnukset kiinni, osa deaktivoituneista piloteista päätti ettei kuuna päivänä maksa enää senttiäkään iEN:lle.

WarBirdsin taivaiden veto hälveni hiljakseen. Divinen tempaisu, toimimaton laivueiden jäsenjärjestelmä ja WarBirds III:n yksinkertainen huonous koettiin niin ongelmalliseksi, että vaihtoehtoja tutkittiin tarkoin. World War II Online oli herättänyt paljon mielenkiintoa etukäteen - jopa niinkin paljon, että Icebreakers oli pelin lopulta kesällä 2001 ilmestyessä suurin yksittäinen suomalainen WW2OL-tukkuri. Osasyy tästä tuli siitä, että laivueen jäsenistössä oli väkeä, jotka tunsivat pelin tekijöitä - ja sisäpiirin tiedot siitä mitä oli luvassa vaikuttivat lupaavilta.

Vaan eipä siirtyminen WW2OL:n taivaalle onnistunut. Peli oli ilmestyessään pelikelvottoman buginen, eikä säännöllistä toimintaa ollut kerta kaikkiaan mahdollista suorittaa. Niinpä nettilento jatkui WarBirdsin taivasilla hiipuvalla liekillä. IL-2 Sturmovik -simulaattorin ilmestyessä sen online-lentäminen ja -kampanjat kiinnostivat, mutta pelin verkkojärjestelmä ei toiminut riittävän hyvin eikä laivue aktivoitunut Iljushiinitaivaillekaan. Aces High tuntui puolestaan monille vieraalta, joten se ei ollut loppujen lopuksi harkinnassa.

Laivue aloitti lopulta siirtymisen World War II Onlinen taivaille joskus 2001/2002 talven aikana, mutta yllättävät ongelmat vaivasivat. WW2OL-osaston komentajaksi raamitettu Kaizu oli nimittäin perustanut laivueen pelin ilmestyessä, mutta koska simulaattori ei pelittänyt, niin aktiivista toimintaa ei saatu aikaan. Nyt tilanne oli muuttunut ja väki oli hyvinkin kiinnostunut aloittamaan uudenlaisilla virtuaalitaivailla. Vaan hupsista - laivue oli jo olemassa, vanhalla rosterilla ja sellaisen henkilön nimissä, jolla ei ollut enää aktiivista tunnusta. Kaiken kruunasi se, että Kaizu oli kadottanut salasanansa. Mitenkäs perustat laivueen, kun sen nimi on jo varattu? Tämän ongelman ratkomiseen meni valehtelematta parisen vuotta.

Uudessa simulaattorissa toiminta oli mielenkiintoista ja uudella tavalla haastavaa. Väki oli innoissaan - ne jotka World War II Onlinea ylipäätään pystyivät pelaamaan. Pelin massiivisten laitevaatimusten takia sivuvaikutus oli se, että melkoinen osa pitkän linjan jäsenistä putosi pois, koska heidän koneensa ei yksinkertaisesti venynyt WW2OL:ään. WarBirds II ja III näet pyörivät verrattain pienillä koneilla. Lisäksi vanha rekryämissääntö, "laivueeseen kutsutaan, ei haeta, ja jäseneksi pääsevät vain ne, jotka on tavattu livenä", oli yhä järkähtämättömästi voimassa (ja rehellisesti sanoen, tässä vaiheessa varmaankin täysin turhaan). Niinpä aktiivien pääluku putosi entisestään. Niinpä Mosquito Meeting 2002:ssa heinäkuussa pidetyssä laivuekokouksessa päätettiin liittää Icebreakers osaksi WW2OL:n Kuhlmey-laivuetta, hävittäjäsiiveksi. Tällä saatiin ratkaistua myös edellisessä kappaleessa mainittu laivueen perustamisongelma - koska laivueen nimeä ei kerta kaikkiaan saatu vapautettua kuukausien jahkaamisen ja yrittämisen jälkeen aktiiviyksikön perustamiseen, oli helpompaa liittyä suoraan olemassaolevaan aktiiviseen laivueeseen ja toimia sen suojissa itsenäisenä hävittäjäsiipenä.

Tämä ratkaisu oli aikansa käytännöllinen, koska näin saatiin vielä kohtuullisen pienestä suomalaispelaajamäärästä aikaan tehokkaampi, keskittyneempi yksikkö. Ajan mittaan jopa muutama pitkän linjan Icebreakkeri palasi eläkkeeltä. Iloista lentämistä jatkuikin yli puolitoista vuotta. Icebreakers toi uuteen simulaattoriin perinteitään hävittäjä- ja rynnäköintitoiminnasta, loi uusia operaatiomalleja, väsäili hiljakseen uutta toimintakäsikirjaa WW2OL:n maailmaan ja loi muun muassa varmasti tähänkin päivään mennessä tehokkaimman menetelmän hyvin ilmatorjunnalla varustettujen kohteiden tuhoamiseen. Yksikön perustoimintamuoto oli hävittäjä-, tiedustelu- ja rynnäköintitoiminnot, joita lennettiin joko muiden yksiköiden tukena tai omien operaatioiden merkeissä. Korkeampien hävittäjien suojaamat rynnäkkökoneet, jotka iskivät vihollisen täydennysjoukkojen tai panssariyksiköiden kimppuun, tulivat tutuksi liiankin monelle liittoutuneiden pelaajille.

2003 joulukuussa käytiin kuitenkin pitkä keskustelu laivueen tulevaisuudesta. Lopettaako - vai jatkaako? Laivueen aktiviteetti oli käytännössä laskenut huomattavasti. Monet Ice-pilotit olivat siirtyneet enemmänkin maamosureiksi tai pomminkuskaajiksi, minkä johdosta käytiin keskustelu kannattaako laivue pistää pussiin vai hakea uutta nousua? Laivueelle myös haettiin uutta komentoa, mutta kukaan piloteista ei halunnut uudeksi komentajaksi. Tuttua sinänsä, ei edellisessäkään komentajanvaihdoksessa. Keskustelun tuloksena päädyttiin jatkaa, pienellä liekillä, uutta kokeillen.

Pian tämän jälkeen "emolaivue" Kuhlmey integroitui aiempaa tiiviimmin GHC (German High Commandiin), eli WW2Onlinen Saksan sodanjohtoon, minkä yhteydessä Icebreakers erkani Kuhlmeystä. ICE panosti näet vapaampaan toimintaan, jossa oli sallittua operoida rintamalinjan molemmin puolin - eli myös liittoutuneiden puolella, missä ICE lensikin enemmän tai vähemmän säännöllisesti. GHC:n alainen Kuhlmey puolestaan keskittyi yksinomaan Saksan puolella lentämiseen, mikä ei istunut vapaampia käsiä hamuavien icejen kuvaan. Samalla laivue sanoutui irti myös iänikuisesti "naama nähtävä ennen laivueeseen liittymistä" -linjasta ja värväsi muutamia uusia pilotteja.

Vuosi 2004 alkoikin positiivisissa merkeissä. Ilmassa oli enemmän aktiviteettia kuin aikoihin ja World War II Onlinen ohella laivuelaiset lensivät ajoittain ahkerastikin myös IL-2: Forgotten Battlesia. Säännöllinen koulutustoiminta - sota-ajan koulutuskäsikirjaa muokkaillen - kohensi pilottien taitoja ja toi toimintaan uutta meininkiä. Tutuiksi tulivat niin Ranskan nummet, Britannian taivaat kuin Suomenlahtikin. WW2Onlinessä lennetyt "allykampanjat" antoivat villiä haastetta ja toivat lentämiseen uutta mielenkiintoa - joidenkin fanaattisesti saksalaishenkisten suomalaispilottien närkästykseksi.

Loppuvuotta 2004 kohden vauhti kuitenkin laantui. Pääsyyksi allekirjoittanut, laivueen mukakomentaja, myöntää inspiraation puutteen komentotasolla. Kaikkeni annoin WarBirds-aikoina, mutta kuten jo aikoinaan isoon ääneen totesin - olen hyvä vetämään lento-operaatioita, mutta en suunnittelemaan ja inspiroimaan - ja nyt vauhti alkoi olemaan kerta kaikkiaan loppu, kun monenlaiset tosielämän vaatimukset veivät suuren osan siitä ajasta, minkä olin ennen voinut antaa nettilentämiselle. Laivueen vetäminen olisi vaatinut enemmän panosta ja suunnittelua kuin mitä oli enää teoreettisestikaan käytettävissä. Niinpä toiminnan vetäminen jäi yhä satunnaisemmaksi ja epämääräisemmäksi. Lopulta lähes kymmenvuotinen traditio - jokasunnuntainen lentoromppeiden pukeminen kello yhdeksän laivueiltaa varten - alkoi tökkimään. Tämä heijastui myös muiden lento-intoon ja aktiviteettiin, ja hiljalleen asiat kasautuivat - kellä kone rikki ja muita syitä - tulos aktiviteetti laskee nollaan. Lopulta alkutalvesta 2004 oli aika todeta: ohi on. Icebreakers vetäytyy reserviin.

Rednose Reindeers - Finnish Air Force - VLeLv Icebreakers 1994-2004

Rednose Reindeers / Finnish Air Forcen pilotteja, Air Warrior, 1995:
Grendel, Mosse, Vulcan, U54, Vertigo, Wexteen, Hector, Cosmo, Hawkwind, Kaizu, Modo, Mandrome, Stef, Perkele, IH/Iron Hammer,
Icebreakersin pilotteja, WarBirds/World War II Online/IL-2 yms, 1996-2004:
Kruger, Neck, Lark/SkyLart, Kaizu, Bex, Sams/Aitee, Banzai, Hexa, Jyty, Stef, Vili, Kyosti, Ibon, Mobo, Modo, Lart, Cahill, Ceska/Kasvi/-ksvi-, Jamo, Santtu/Zen, Urgh/Iceman, Dax, Teme, Cosmo, Grendel, Stubit, Zendog, Eni, Jarmo, Scarpa/Jannu, Ok, Korva, Zombie, Vman/Visaman, Kossu, Jeppe, Iku, Haukka, Huba, Lipfert, Matson, Oiva, Opj, Rokka, Tern

Yllämainitut listat epätäydelliset. Saa korjata! Emailia jkauppin at jmp piste fi.

Laivueen operoimat online-lentosimulaattorit: Air Warrior UK/US, Confirmed Kill, WarBirds I/II/III, World War II Online, IL-2 Sturmovik / Forgotten Battles, Aces High.


Jälkikirjoitus

Rednose Reindeersin/Icebreakersin vaikutus suomalaiseen virtuaali-ilmailuun on ollut pitkällä tähtäimellä vähintäänkin merkittävä. Ryhmä oli ensimmäinen suomalainen online-lentolaivue, ja siten omalla sarallaan pioneeri, tienraivaaja. Tätä tärkeämmäksi voi kuitenkin nostaa ryhmän aktiivisen tiedotus- ja propagandatoiminnan. Laivueen keskusteluissa vuonna 1996 keksittiin termi virtuaalilentäminen, joka on sittemmin noussut kuvaavaksi ilmaisuksi koko online-sotalentämisen harrasteelle. Lisäksi laivueessa oli parhaimmillaan seitsemän aktiivista toimittajaa, jotka loivat aktiivista propagandaa nettilentämisestä moniin eri julkaisuihin. Niin kotimaiset tietokone- ja pelilehdet kuin aikakausijulkaisutkin sisälsivät siten positiivisia artikkeleja harrastuksesta, promotoivatpa Icen pilotit toimintaa jopa tv:ssä, mikä loi koko simulaattorilentämiselle hyvää ja positiivissävyistä imagoa. Tämän ansiosta maahamme syntyikin jo varhaisessa vaiheessa laaja ja aktiivinen harrastajakunta, joka on kantanut tätä perintöä ansiokkaasti eteenpäin. Vertailukohtana täytyy pitää esimerkiksi monia muita Euroopan maita, jossa tällaista aktiivista ruohonjuuritason ja propagandan yhdistelmää ei syntynyt. Esimerkiksi EuroCon 2000:ssa keskustelimme itävaltalaisen Aces High -pilotin kanssa, joka ei tiennyt yhtään ainutta toista itävaltalaista nettilentäjää.

Icebreakers vaikutti vahvasti myös suomalaisen nettilentäjäyhteisön syntymiseen ylipäätään, laajimpana ja aktiivisempana laivueena. Suomalainen virtuaalilentäjien reipas ja reilu henki johti sittemmin oman yhdistyksen, Virtuaalilentäjät ry:n, perustamiseen. Vastaavaa rekisteröitynyttä tahoa ei ole tiettävästi minkään muun maan nettilentäjillä. Virtuaalilentäjät ry yhdistyksenä on perinyt monta Icebreakersin aikanaan synnyttämää ja vetämää perinnettä - muun muassa kesäleirit, Mosquito Meetingit, jatkuvat nykyään yhdistyksen vetämänä. Yhdistys jatkaa myös Icebreakersin aloittamaa tiedotustoimintaa ja historiaprojektia, eli sotaveteraanien muistojen tallentamista haastatteluissa, joka sai alkunsa laivueen jäsenten miettiessä erään kokoontumisen yhteydessä miten näiden tallentaminen olisi tärkeää.

Henkilökohtaisella tasolla RR/Icebreakers oli upea 10-vuotinen matka, joka on laajentanut elämänpiiriä, tuonut uutta väriä ilmailuharrastukseen ja antanut paljon enemmän kuin ottanut. Aikansa kutakin - nyt on aika katsoa mitä nettisotalentäminen tarjoaa seuraavaksi.

Grendel
VirtuaaliLentoLaivue Icebreakers, CO, ret.